Pranayama, asana ja meditaatio. Näistä muodostuu lumoava yinjoogatunti.
Mutta mitä näillä tarkoitetaan ja miten ne vaikuttavat ihmiseen?
Pranayama
Pranayama on sanskritia ja tarkoittaa hengitysharjoitusta. Hengitysharjoitus tehdään yleensä istuen, mutta toisinaan yinjoogassa myös makuultaan, mikäli harjoituksen ensimmäinen asana tehdään makuuasennossa. Hengitysharjoituksen tarkoituksena on rakentaa yhteyttä omaan kehoon ja mieleen sekä juurtua hetkeen. Hengitysharjoitus rauhoittaa ja toimii johdatuksena harjoitukseen. Hengitysharjoitukseen voi liittyä mielikuvaharjoituksia tai hengitystä voidaan rytmittää eri tavoin, esimerkiksi siten että hengitetään sisään laskien neljään, uloshengittäessä lasketaan kuuteen jolloin uloshengitys on hieman sisäänhengitystä pitempi. Yin-tunnilla keskitytään kehoa rauhoittaviin hengitysharjoituksiin; rauhoittavaa vaikutusta saadaan aikaan juurikin esimerkiksi pidentämällä uloshengitystä ja keskittymällä sisään- ja uloshengityksen välillä oleviin taukoihin. Uloshengityksen myötä voi kuvitella päästävänsä irti kaikesta, mitä ei halua harjoitukseen ottaa mukaan, oli kyse sitten esimerkiksi päivän tapahtumista, kiireen tunteesta tai stressistä.
Asana
Asanalla tarkoitetaan jooga-asentoa. Yinjoogassa asanat tehdään yleensä lattialla istuen tai maaten. Asanat ovat tässä joogatyylissä lempeitä ja pitkäkestoisia; yhdessä asanassa voidaan olla esimerkiksi 2–5 minuuttia. Asanat suunnitellaan ja niihin ohjataan siten, että ne tuntuvat hyviltä ja omaan kehoon sopivilta. Jos jokin asana sattuu tai tuntuu muuten ikävältä, on se kehon viesti siitä, että nyt tulee peruuttaa ja etsiä toisenlainen tapa lähestyä kyseistä asanaa. Tunnilla annetaan erilaisia variaatioita asanoista, jotta jokainen löytää itselleen sopivan. Merkityksellistä ei ole se, miltä asana näyttää vaan se, miltä se tuntuu. Yinjoogalla pyritään palauttamaan tai lisäämään kehon notkeutta ja liikkuvuutta. Tämä tapahtuu syvävenyttävien asentojen avulla; ideaali asana on sellainen, jossa voi olla levollisesti, mutta jossa tuntee pientä venytystä. Asanassa vietettyjen minuuttien ja rauhallisen hengittelyn myötä voi tuntea, miten keho muuttuu pikkuhiljaa joustavammaksi ja asento syvemmäksi. Keho ikään kuin sulaa ja pehmenee, antaa hyvällä tavalla periksi jännityksille ja jumituksille.
Meditaatio
Tunti päättyy lyhyeen meditaatioon. Meditaation sisältö liittyy tunnin teemaan, joka vaihtelee viikottain. Tunnin teema saattaa liittyä vuodenaikaan, johonkin tunteeseen, kuten kiitollisuuteen tai esimerkiksi kehotietoisuuteen. Meditaatio voi olla esimerkiksi kehomeditaatio, jolloin viedään huomio kehon eri osiin ja huomioidaan, miltä missäkin kohtaa tuntuu ja miten yinjooga on ehkä muuttanut tuntemuksia tunnin aikana. Meditaatioon voi liittyä visualisointi- tai mielikuvaharjoituksia, esimerkiksi irti päästämiseen tai inspiraatioon liittyen. Joskus voidaan meditoida hetki hiljaisuudessa.
Pranayama, asana ja meditaatio. Yhdessä nämä kolme elementtiä muodostavat lempeän, syvärentouttavan ja inspiroivan kokonaisuuden, jonka jälkeen olo on levollinen ja joustava – sekä kehossa että mielessä.
Innostunein terveisin,
Milja
Lähteet:
Jouni Hallikainen: Total Yin. Terveyttä, tyyneyttä ja tyytyväisyyttä yinjoogalla.
Somaya Academyn 250 h hathajoogaopettajakoulutuksen materiaalit.
Kaipaisitko elämääsi lisää levollisuutta, taukoa kiireiseen arkeen tai virkistävää omaa aikaa?
Tervetuloa Forestflow'n yinjoogatunnille seuraavan kerran 1.2. klo 18.30–19.45!
Tunti järjestetään Helsingin Viikissä, Asukastalo Kaaressa osoitteessa Tilanhoitajankaari 9, 00790.
Commentaires